Nieuwsbrief #11

#11: September 2023. nieuw politiek jaar, nieuwe rol.

Het kan snel gaan in de politiek… Toen ik me twee jaar geleden aanmeldde als raadslid bij de PvdA had ik niet verwacht nu fractievoorzitter te zijn. Maar met het vertrek van Els heb ik aangegeven beschikbaar te zijn en de fractie leek dat ook een goed idee. Spannend vind ik het wel, maar ik vind het ook enorm eervol en heb er veel zin in! In deze nieuwbrief vertel ik wat het fractievoorzitterschap inhoudt, schrijf ik over de Groningse politiek en stellen twee van mijn fractiegenoten (Rozemarijn & Rico) zich voor in een filmpje.

En zet donderdag 19 oktober (18:30 tot 21:00) in je agenda. Dan trappen we (PvdA/GroenLinks) gezamenlijk de campagne af in de Loods in Groningen. Alle noordelijke kandidaten (Drenthe, Friesland & Groningen) zullen daarbij aanwezig zijn, net als onze nummer 2 Esmah Lahlah. Meer info volgt op de website van de PvdA.

Fractievoorzitter – wat doet die?

In de politiek heeft elke partij een fractievoorzitter. Ik heb gemerkt dat het best lastig is te beschrijven wat het inhoudt om fractievoorzitter te zijn, maar ik ga hieronder een poging doen. ‘Primus inter pares’ heet het officieel, dus ‘eerste onder zijn gelijke’. Het is dus niet zoals binnen een bedrijf, dat je de manager van een team bent en leidinggevende van medewerkers. Het is beter te vergelijken met een voetbalteam, waarbij uit het team iemand gekozen wordt als aanvoerder & trainer. Je staat dus nog steeds elke zaterdag op het veld, maar hebt aanvullende verantwoordelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een opstelling (4-4-2 of 4-3-3), het spreken met de scheidsrechter of het bewaken van de lange termijn strategie. Ook heb je extra contact met de individuele teamspelers om te kijken of iedereen nog wel gelukkig is met zijn/haar rol en bedenk je met hen hoe ze maximaal aan het team kunnen bijdragen en zich goed kunnen ontwikkelen. Waarbij je dit alles dus niet in je eentje doet, maar juist in samenspraak met de rest van het team. En dat dan niet op het voetbalveld, maar op het Groningse Stadhuis. Machtig mooi toch? 😉

P.s. en meteen een leuk artikel in de krant, vlak onder Koningin Maxima!

September in de Groningse gemeenteraad – een gemeente met vele gezichten

Groningen is een gemeente met vele gezichten. Kijkend naar de raadsagenda van deze maand werd dat weer zichtbaar. Aan het begin van de maand kregen we een presentatie over de monitor dakloosheid. 700 dakloze personen zijn er geregistreerd in Groningen, waarvan een groot deel ’s nachts in de opvang slaapt maar een deel de nachten ook buiten verblijft. Schrijnend dat het ons in een welvarend land niet lukt om voor iedereen die dat wil een huis te regelen. Ik kan me onmogelijk voorstellen hoeveel onzekerheid het moet geven om ’s ochtends wakker te worden en niet te weten waar je de nacht erop weer zal slapen… Ook waren er nog twee heftige sessies over huiselijk geweld, kindermishandeling en geweld tegen vrouwen, waar een gemeentelijke actieplan besproken werd. Een emotioneel onderwerp, waar OogTv een mooi artikel over schreef.

Diezelfde maand ging het over het evenementenbeleid. Groningen als bruisende stad, met festivals in het stadspark waar duizenden mensen voor 70,- een dag genieten van bands als Bløf, Goldband en Armin van Buuren. Festivals waarbij we bezig zijn om ze duurzamer te maken (minder afval, geen diesel generatoren), toegankelijker (niet te duur, genoeg gratis festivals) en te organiseren met minder geluidsoverlast (voor de omwonenden). Specifiek willen we als PvdA dat er bij grote evenementen altijd een aantal vrijkaarten verdeeld worden via de Stadjerspas zodat iedereen de kans krijgt om ervan te genieten. Dit willen we komende woensdag tijdens de gemeenteraad gaan regelen met een motie, hopelijk steunen genoeg raadsleden ons voorstel.

Rest van de fractie

Vorige keer had ik in mijn nieuwsbrief een filmpje waarin ik mezelf als raadslid voorstelde. Het leuke is dat er meer van deze filmpjes zijn die ik de komende tijd in mijn nieuwsbrief ga plaatsen. Hiernaast kan je de filmpjes van twee van mijn fractiegenoten vinden. Rico Tjepkema (die vooral met ruimtelijke onderwerpen & economie bezig is) en Rozemarijn Gierkink (vooral cultuur & sociaal domein). Beide kan je hieronder vinden:

De komende tijd

De komende weken staan in het teken van de gemeentebegroting. In dit boekwerk van 405 pagina’s (inclusief veel bijlagen, moet ik eerlijk toegeven) staat beschreven wat de gemeente in 2024 allemaal wil doen. Van de groenvoorziening tot woningbouw en van bijstandsuitkeringen tot thuiszorg. In de volgende nieuwsbrief zal ik er uitgebreider over schrijven, maar voor de liefhebber kan je hier een samenvatting vinden (en hier alle 405 pagina’s). Ook staan er debatten gepland over FC Groningen, het dragen van hoofddoekjes door boa’s in functie & de effecten van de stijgende rente op de gemeente.

Ook begint begint de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen steeds meer op gang te komen. Afgelopen week was ik quizmaster bij een avond voor campagne-vrijwilligers. Echt leuk om het PvdA-pand gevuld te zien met een mooie mix van GroenLinksers & PvdA’ers. Ook gaan we nu wekelijk huis-aan-huis. Elke keer samen met GroenLinks dus: uniek en vol energie!

Eerder gepubliceerde nieuwsbrieven: