Nieuwsbrief #9

#9: Mei 2023: Rondleiding door het stadhuis & Dag van de Arbeid

In de politiek spreken we niet van vakantie, maar van reces, een periode waar geen vergaderingen gepland zijn. Deze keer was dat goed gepland, met Koningsdag, de Dag van de Arbeid, dodenherdenking en Bevrijdingsdag. In deze nieuwsbrief daarom wat minder politiek nieuws, maar ik vertel wel wat de Dag van de Arbeid is. Ook blik ik terug op mijn eerste sessie als voorzitter. En zet de middag van 17 mei (van 14:45 tot 16:30) in je agenda, dan geef ik namelijk een rondleiding door het stadhuis voor de lezers van mijn nieuwsbrief. 

1 mei viering

Vorige week was het 1 mei, oftewel de Dag van de Arbeid. In veel omliggende landen is dit een feestdag en zijn er grote optochten, waar de successen van de arbeidersbeweging gevierd worden, zoals de 8-urige werkdag. Helaas hebben we deze traditie in Nederland niet en gaat de Dag van de Arbeid aan veel mensen voorbij. Maar als PvdA vieren we deze dag traditioneel wel. Dit doen we door onze trouwe leden een speldje te geven voor 25, 50 of zelfs 65 jaar lidmaatschap. Als raadslid was ik daarbij en vond het echt interessant om van hen de verhalen van vroeger te horen. Opvallend was vooral dat Joop Den Uyl heel vaak genoemd werd als inspirator en als reden om destijds lid te worden. Hij was natuurlijk ver voor mijn tijd maar ik heb me voorgenomen me binnenkort wat meer in hem te verdiepen, misschien een documentaire kijken of een biografie lezen.

Rondleiding stadhuis

Altijd al benieuwd hoe het stadhuis er van binnen uitziet? Dit is je kans! Want op woensdag 17 mei organiseer ik voor de lezers van mijn nieuwsbrief een rondleiding door het stadhuis. We verzamelen om 14:45 in de hoofdlobby, onder het schilderij van de paardenkeuring. Na een korte rondleiding, waarin ik ook wat vertel over mijn werk als raadslid, eindigt de tour om 15:30 in de nieuwe raadzaal voor het politieke vragenuur. Tijdens het politieke vragenuur kunnen wij vragen aan de wethouders stellen over actuele onderwerpen. Zo heb ik eerder bijvoorbeeld vragen gesteld over blauwalg in het Zilvermeer en de absurde registratieplicht voor kringloopwinkels. Aansluitend is er -voor de doorzetters- ook nog een gemeenteraad die om 16:30 begint, dus als je het leuk vindt ben je welkom om langer te blijven. Je kan je aanmelden door mij een mailtje te sturen (joren.vanveen@raadgroningen.nl) of via de Whatsapp (link), dit mag ook last-minute op woensdag 17 mei om 14:45 😉

Bevrijdingsfestival

Zelf was ik al vóór de regenbui op het festivalterrein en waren we op tijd om bij een graffiti-workshop het PvdA logo te kunnen maken.

Vorig jaar was in Groningen het bevrijdingsfestival opeens niet meer gratis, maar moest er voor 5,90 een entreekaart gekocht worden – als enige stad in het land. Als PvdA vonden we dit niet kunnen, juist het bevrijdingsfestival (een dag na dodenherdenking) hoort voor iedereen toegankelijk te zijn. Mede dankzij ons werd daarom de subsidie verhoogd zodat het dit jaar wel weer gewoon gratis was. Wel wilde de organisatie graag een soort ‘slecht weer’ garantie, want bij slecht weer zijn er minder bezoekers en vallen de horeca-inkomsten tegen. Toen afgelopen week bleek dat het misschien ging regenen was mijn eerste reactie dan ook ‘oh, dat gaat de gemeente geld kosten‘, waar ik twee jaar geleden vooral gebaald zou hebben dat ik zelf in de regen zou staan… En ja hoor, het ging los, en het festival werd zelfs tijdelijk stil gelegd. Maar uiteindelijk mochten ze een uur langer doorgaan en werd er afgesloten met een verrassingsoptreden van Kraantje Pappie. Ik ben dan ook benieuwd naar de uiteindelijke financiële afwikkeling…

Voorzitter geworden:

Om te zorgen dat vergaderingen in de gemeente Groningen goed verlopen hebben we afgesproken dat er altijd een iemand voorzitter moet zijn. Hij/zij mengt zich dan niet in politieke discussies maar geeft iedereen om de beurt het woord en zorgt ervoor dat mensen niet te lang aan het woord zijn. Sterker nog, om te zorgen dat de discussies niet uit de hand lopen moeten we altijd via de voorzitter spreken. Je zegt dus: “Mevrouw de voorzitter, het valt me op dat het standpunt van de VVD losgezongen is van alle realiteit” en niet ‘Frederik-Jan, wat je nu zegt slaat nergens op en is losgezongen van alle realiteit”. Flink wennen, maar na een jaar zit het er bij mij aardig in. Nu was ik dus vorige maand zelf voorzitter en moest iedereen via mij spreken. Ik vond het echt leuk om te doen. Het was politiek niet een heel spannend onderwerp (het ging over de deelscooters), dus het was een goed eerste onderwerp. Wel vond ik het lastig om mensen te onderbreken als hun spreektijd (iedereen krijgt per debat 3 minuten spreektijd, zodat de debatten niet eeuwig duren) erop zit. Maar na de sessie kreeg ik al meteen tips, dus ik heb alle vertrouwen in volgende keer!

Komende weken

Na de mei-vakantie staat er de komende weken meteen veel interessants op de politieke agenda. Morgen bevraag ik de wethouder over sommige flitsbezorgers waar je -blijkbaar- gemakkelijk als minderjarige drank en sigaretten kan bestellen (link). Dit naar aanleiding van een onderzoek van de Youtuber Darshan (filmpje staat hiernaast). Later op die dag spreek ik zelf over de energietransitie en de plannen van de gemeente voor komend jaar (link). Ook spreken we op 10 mei over Kardinge, het sportcentrum tussen Beijum en Lewenborg. Kardinge is namelijk aan vervanging toe en de gemeente is van plan om Kardinge deels onder de Kardingebult te bouwen en op de huidige plek een campus voor MBO’ers en woningen te bouwen (link). Ook hebben we een informerende sessie over drugsgebruik in de gemeente Groningen en spreken we met de accountant over de jaarrekening van de gemeente. Kortom: genoeg te doen!

Eerder gepubliceerde nieuwsbrieven: