Nieuwsbrief #10

#10: Juli 2023. De jaarrekening, het Tulaplein & chaos in Den Haag / samenwerking op links.

Op woensdagavond om 23:00 sloot burgermeester Koen Schuiling de vergadering en daarmee begon de vakantie voor de Groningse gemeenteraad. Ik ben er aan toe! Wel ontvangen jullie van mij nog een laatste nieuwsbrief voor de vakantie. Ik vertel hierin over de jaarrekening, het Tulaplein en ten slotte de chaos in Den Haag / de samenwerking op links.

De jaarrekening

Politici kijken eigenlijk vooral vooruit, al helemaal progressieve politici zoals we in Groningen veel hebben. Die kant willen we op, zo willen we de wereld mooier maken, dan willen we een rechtvaardigere samenleving. En als we terugkijken, dan is dat meestal bij een specifiek incident, waarbij we op hoge toon verantwoording eisen, om te horen wat er mis ging en hoe dat in de toekomst voorkomen kan worden. Maar 2 weken per jaar kijken we zorgvuldig terug wanneer de jaarrekening centraal staat. Een boekwerk van 457 pagina’s waarin de gemeente uitgebreid beschrijft wat ze allemaal gedaan heeft in het vorige jaar, hoeveel geld dit gekost heeft (of juist opgeleverd) en wat voor effect dit gehad heeft op de doelen die vooraf gesteld zijn. Eerst bespreken we het in 4 sub-sessies: het sociaal domein, het fysieke domein, veiligheid en ten slotte de algemene financiële situatie. Daarna volgt de week erna in de gemeenteraad een algemeen debat. Aangezien Els de diplomering van haar dochter vierde mocht ik voor haar invallen. In mijn betoog (van 6 minuten) bleef ik bij het thema van diploma’s en gaf ik de gemeente een soort overgangsrapport. Waarbij ik natuurlijk niet vroeg naar geografische kennis of Groningse geschiedenis, maar telkens de vraag stelde of het beleid zo ingericht was dat iedereen mee kan doen. Ik concludeerde daarbij dat de gemeente dat voldoende gedaan heeft en zij dus over mochten naar het volgende jaar 😉

Je kan mijn betoog hier helemaal teruglezen: Link of hier terugkijken: Link (vanaf minuut 33:10).

Het Tulaplein:

Sinds een paar maanden is Jahir Scoop toegetreden tot onze fractie. Hij is daarbij geïnstalleerd als ‘commissiewoordvoerder’. Commissiewoordvoerders zijn extra krachten die een groot deel van het raadswerk mogen doen, ondanks dat ze officieel niet gekozen zijn als raadslid. Het idee is daarbij dat je op die manier het werk wat kan verdelen. Ook kan je iemand alvast opleiden tot raadslid zodat als iemand onverhoopt moet stoppen, deze persoon het snel over kan nemen. Jahir is afgelopen tijd druk bezig geweest met een motie, waarmee geregeld gaat worden dat er in Groningen straten en/of pleinen vernoemd gaan worden naar verzetshelden uit de WIC/VOC-tijd. Aangezien Jahir niet als raadslid is geïnstalleerd mocht ik de motie in de raadszaal verdedigen, wat ik heel bijzonder vond bij zo’n speciaal onderwerp. Hieronder kan je mijn inbreng terugkijken, waarin ik uitleg waarom wij deze motie indienen en wat we er precies mee willen regelen.

Het mooie aan deze motie, en Jahir’s werkwijze, vond ik daarbij het feit dat hij echt een verbindend verhaal heeft. Zijn doel is dan ook niet om mensen tegen elkaar op te zetten en de confrontatie te zoeken met potentiële tegenstanders van deze motie, maar om juist te zorgen dat groepen met elkaar verbonden worden. Mark my words, we gaan nog veel van deze man zien! En voor wie nu alvast meer wil zien, op de website van het Dagblad van het Noorden staat een uitgebreid artikel.

Chaos in Den Haag – samenwerking op Links

Eerst kwam de schok dat het Kabinet opeens gevallen was. En toen maakte Rutte 3 dagen later ook nog eens bekend dat hij de Nederlandse politiek zou verlaten. Waarmee een ware exodus van politici begon. Welke partij bij de verkiezingen veel stemmen gaat halen weten we natuurlijk nog niet, maar zeker is wel dat er een nieuwe premier komt. En sterker nog, de hele top van het kabinet zal vervangen worden (aangezien alle vicepremiers aangekondigd hebben de politiek te verlaten). En als ik kijk naar de manier hoe Nederland de afgelopen jaren bestuurd is, dan is dat meer dan wenselijk.  

En dan hebben de leden van de PvdA en GroenLinks ook nog eens massaal voorgestemd om met een gezamenlijke lijst de verkiezingen in te gaan. Heel goed, want juist in deze tijden van versplintering (20 partijen in de 2de Kamer!) geloof ik in een grote linkse fractie in de Tweede Kamer. Een leuk detail is dat ik nu in de herfst samen met mijn broer op campagne kan, want die is al een paar jaar lid van GroenLinks. Ik heb er zin in!

Fijne vakantie!

Eerder gepubliceerde nieuwsbrieven: