Nieuwsbrief #7

#7: Februari 2023: “Bevrijdingsfestival in 2023 weer gratis!”

“Op de tv bij wnl vanmorgen! Mooi Joren!🌹🌹👍”. Een appje op donderdagochtend. Maar ik had geen interview met Wakker Nederland (WNL – de omroep van rechts Nederland) gedaan. Dus vol verbazing zette ik de TV aan om mezelf in de Raadsvergadering van de avond ervoor te horen. In de raadsvergadering betoogde ik dat het voor inwoners gek is dat in gemeentelijke panden ogenschijnlijk makkelijke bespaarmaatregelen niet genomen worden, terwijl zij thuis zo zuinig met de kachel omgaan. De presentatrice had het over ‘ruzie over de thermostaat’, terwijl ik probeerde juist een algemener punt te maken. Ik werd me hierdoor heel bewust van het feit dat je als politicus echt op je woorden moet letten en ervoor moet waken dat je woorden niet verdraaid worden. Iets waar je helaas maar beperkt invloed op hebt.

Maar in deze nieuwsbrief ga ik het over andere zaken hebben: het bevrijdingsfestival, een inhoudelijk debat over de energietransitie en mijn werkbezoeken bij Spot-Groningen en Verslavingszorg Noord Nederland.  

Bevrijdingsfestival: in 2023 weer gratis!

Op 4 mei herdenken we in Nederland de verschrikkingen van de oorlog. Ik heb dit altijd een bijzondere dag gevonden en vond het heel eervol om vorig jaar als raadslid mee te mogen lopen in de stoet van het monument in het Sterrebos naar de kranslegging bij het standbeeld van St. Joris en de draak. En de dag daarna is het feest! In heel Nederland zijn er gratis bevrijdingsfestivals waar iedereen met elkaar kan vieren dat we vrij zijn. Gratis, behalve vorig jaar, toen is er door de organisatie van het bevrijdingsfestival Groningen besloten om als pilot een toegangskaartje van €5,91 te vragen. Hiermee waren we de enige in Nederland. En ja, je zou kunnen betogen dat €5,91 bijna voor niks is. En daarnaast waren er gratis kaartjes beschikbaar voor mensen met weinig geld. Maar voor ons is dit een principekwestie. Juist dit feest moet voor iedereen beschikbaar zijn, zonder drempels, in verbinding met elkaar. Gelukkig ziet het bestuur van de gemeente dit ook zo. Zij hebben dit jaar dan ook besloten de subsidie te verhogen (naar €100.000,-) maar wel met de voorwaarde dit alleen te verstrekken als het festival gratis is. Dit besluit werd gesteund door de provincie Groningen die haar subsidie verdubbelde (van €44.000 naar €88.000). OogTV schreef hier een goed artikel over, inclusief een filmpje dat je rechts kan vinden. 

Routekaart 2035: Hoe de gemeente in 2035 CO2-neutraal wil zijn

Een belangrijk onderdeel van het raadswerk zijn de vele debatten die we met elkaar voeren. Als ik heel eerlijk ben zijn deze debatten soms saai, vooral omdat veel mensen vaak een vergelijkbaar betoog houden en de teksten voorgelezen worden. Maar mijn eerste debat van het jaar was dit juist heel interessant en levendig. Het debat stond in het teken van de routekaart 2035, het plan van de gemeente Groningen om in 2035 CO2-neutraal te zijn. Iedereen had een mooi verhaal voorbereid en de verschillen tussen de partijen werd goed duidelijk. Dit werd extra duidelijk bij twee stellingen, die ter voorbereiding naar ons gestuurd waren: “in hoeverre mag er sprake zijn van dwang om dit doel te bereiken” en “in hoeverre moet het opwekken van duurzame energie in de gemeente Groningen plaatsvinden”. Zelf voegde ik hier nog een derde dilemma aan toe: “in hoeverre accepteren we vertraging bij het bereiken van het doel, als we daarmee een eerlijke energietransitie realiseren”. Waarbij ik betoogde dat ik vertraging acceptabel vond als het daarmee een eerlijke transitie wordt waarbij ook mensen met een laag inkomen mee kunnen doen. Het hele debat (ongeveer anderhalf uur) kan je hier terugkijken. Ik kom als eerste spreker aan het woord na 1:30. Ook kan je mijn spreektekst hier vinden op mijn website.

Werkbezoeken bij Spot & Verslavingszorg Noord Nederland:

Afgelopen week hadden Rozemarijn (zij zit ook in de PvdA-fractie) en ik een leuk gesprek met Nynke Stellingsma. Zij is directrice van Spot-Groningen, de organisatie achter de Oosterpoort en de Stadschouwburg. We spraken over manieren waarop zij verbindingen proberen te leggen met alle inwoners, hoe corona effect heeft gehad op de cultuursector, en over de ‘Nieuwe Poort’, een nieuw muziekcentrum die bij het station gebouwd moet worden.

Daarnaast gingen we langs bij Verslavingszorg Noord-Nederland. We hadden verwacht vooral te spreken over hard-drugs. Maar al gauw ging het over alcohol. De medewerkers van VNN benoemden dat het door de aandacht in de media lijkt alsof vooral hard-drugs vooral voor problemen zorgt, maar dat de cijfers laten zien dat alcohol veel grotere maatschappelijke effecten heeft dan hard drugs. Zij gaven aan zich bijvoorbeeld zorgen te maken over het toegenomen alcoholgebruik van 60-plusers, het overmatige drankgebruik onder studenten en de leeftijd waarop jongeren met alcohol in contact komen. Een boodschap die afgelopen week (toevallig?) herhaald werd door het Trimbos instituut en Arjan Lubach.

Komende weken:

De komende weken ga ik langs bij Enexis en Warmtestad. We moeten onze veiligheidsschoenen aandoen, dus het belooft een interessant werkbezoek te worden. Ook staat er een uitgebreide werksessie gepland over ‘jeugd en veiligheid’ waar we vast ook spreken over het verbod op messen in het openbaar  dat op 1 maart in de gemeente Groningen ingaat. Ik vind het nog steeds absurd dat er jongens en meiden van 14 denken dat het nodig is om met een mes over straat te gaan, dus goed dat de gemeente hierbij optreed. Ook krijgen we presentaties over het nieuwe stationsgebied en het gebied rondom Kardinge waar een MBO-campus, extra woningen en een schaatsbaan onder de Kardingebult moeten gaan verschijnen.

Eerder gepubliceerde nieuwsbrieven: