Nieuwsbrief #6

#6: December 2022: Geef hem door!

De kerstboom staat hier nog in m’n woonkamer gezellig te zijn. Sam (onze hond) ligt aan mijn voeten en de Dr. Denker ligt -nog grotendeels onopgelost- op me te wachten op de eettafel. Het is kerstvakantie! Tijd om na alle drukte achter ons te laten en de wereld weer klein te laten worden met familie en vrienden. Maar jullie hebben nog wel een laatste nieuwsbrief van mij tegoed waarin ik vertel over onze actie geefhemdoor.nl, de laatste raadsvergadering en mijn activiteiten bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

Geef hem door.nl

Dat geld in Nederland niet eerlijk verdeeld is, werd afgelopen maand weer duidelijk na het besluit van de overheid om elk huishouden 2x €190,- te geven. 2x €190,- als compensatie voor de hogere energieprijzen. Aan de ene kant heb je veel mensen die zich enorm zorgen maken over duurdere boodschappen en de hoge energierekening. Aan de andere kant heb je mensen die er warmer bij  zitten en deze €380,- niet hard nodig hebben en liever zouden doorgeven. Daarom ben ik samen met onze fractiemedewerker Rikkert en collega’s van het CDA de actie ‘geef hem door’ begonnen. Een simpele website waar verschillende Groningse initiatieven zich presenteren en je gemakkelijk naar hun website doorverwezen wordt om geld te kunnen doneren. Ik ben er echt trots op hoe we in 3 weken zo’n website & actie uit de grond gestampt hebben en ik hoop dat er veel mensen gebruik van maken. Want Ik ben onder de indruk van de initiatieven waarnaar je doorverwezen wordt. Al deze Groningse clubs die belangeloos zoveel belangrijk werk don. Met zoveel toewijding zorgen zij ervoor dat ook mensen met minder geld in Groningen toch een warme kinderjas hebben, kunnen sporten, of met mooie schoenen over straat kunnen. Daarom: www.geefhemdoor.nl

VNG: commissie financiën met bestuurders uit heel Nederland:

Misschien wel het leukste aan het raadslidmaatschap vind ik dat je zoveel verschillende mensen ontmoet, vaak ook buiten je eigen ‘bubbel’. Het grootste contrast was afgelopen maand enerzijds de mensen achter de initiatieven van Geefhemdoor.nl en anderzijds de bestuurders van de VNG. De VNG is de Vereniging Nederlandse Gemeenten, een netwerk & lobby-vereniging in Den Haag, vooral voor burgemeesters & wethouders. Afgelopen maand ben ik officieel geïnstalleerd in de commissie Financiën. In deze commissie gaat het over landelijke financiële discussies, bijvoorbeeld de vraag of de Nederlandse gemeenten meer belasting moeten kunnen heffen, of de vraag of de Rijksoverheid 36 miljard (dat zijn 9 nullen…) of meer moet betalen aan gemeenten in 2027. Heel abstracte discussies dus, die pas over enkele jaren effect hebben, maar die wel voor heel Nederland op termijn belangrijk zijn. Als afwisseling op het lokale gemeenteraadswerk heel boeiend en bovendien een mooie kans om mijn ervaringen van 3 jaar Ministerie van Binnenlandse Zaken (daar werkte ik van 2016-2019) nuttig in te zetten.

Laatste gemeenteraad van het jaar

Afgelopen week vond ook de laatste raadsvergadering van het jaar plaats. Ik blijf het nog steeds een gek idéé vinden dat wij, als 45 leden van de gemeenteraad, zoveel besluiten nemen. Besluiten die zoveel invloed kunnen hebben op Groningen en haar inwoners. Een kleine opsomming om een beeld te geven:

  • Het beleid voor vroegschoolse educatie: om ervoor te zorgen dat alle kinderen tussen 2 en 4 jaar minimaal 16 uur per week naar de kinderopvang mogen.
  • Het besluit om de komende jaren om 140 miljoen euro te investeren in de Suikerzijde, een nieuwe wijk in Groningen.
  • Het invoeren van een bestuurlijke boete, zodat we huurders beter kunnen beschermen door huisjesmelkers aan te kunnen pakken.
  • Het lokale plan van aanpak voor de versterking (n.a.v. de aardbevingen) in Groningen.
  • Het vaststellen van alle gemeentelijke belastingen en het verruimen van de kwijtscheldingsregels voor de afvalstofheffing. Waardoor mensen met minder geld die kosten niet hoeven te maken.

Vooruitblik naar 2023:

De komende 10 dagen ga ik eerst uitgebreid genieten van mijn vakantie en terugblikken op 2022 en vooruitkijken naar 2023. Verwacht in m’n volgende nieuwsbrief mijn goede voornemens! Ook staat er in januari alweer genoeg op de politieke agenda. Zo gaan we debatteren over ‘route 2035’, het plan van de gemeente om in 2035 energieneutraal te zijn. Verder ben ik aan het onderzoeken of het mogelijk is dat de vele Groningse studentenhuizen zonnepanelen kunnen krijgen, evenals isolatie.. Ten slotte heb ik een aantal werkbezoeken klaarstaan, onder andere bij: Verslavingszorg Noord Nederland en het Buurtcentra Besturen Overleg Groningen (over hoge energierekeningen bij buurthuizen).

Eerder gepubliceerde nieuwsbrieven: