#1: 20 maart 2022: De uitslag is binnen!
1 september 2021 stuurde ik mijn motivatiebrief naar de PvdA, waarin ik aangaf mij de komende 4 jaar als raadslid in te willen zetten voor Groningen. Dik 6 maanden later heeft de gemeente Groningen de verkiezingsuitslag vastgesteld en ben ik officieel verkozen als raadslid! 12.416 mensen hebben PvdA gestemd. 135 specifiek op mij. Ik wil al deze mensen enorm bedanken voor het vertrouwen dat ze in de PvdA en in mij hebben. Het voelt als een enorme eer. En ik voel de verantwoordelijkheid om deze stemmen om te zetten in actie voor de stad. In betaalbare woningen. Investeringen in het klimaat. In een Groningen waar iedereen mee kan doen!
In deze eerste nieuwsbrief blik ik kort terug op de campagne, analyseer ik de verkiezingsuitslag en kijk ik vooruit naar de komende weken.
Terugblik op de campagne
Toen de campagne gepland werd in 2021 zag de wereld er heel anders uit. We zaten midden in een lockdown en vroegen ons af of we überhaupt rozen uit konden gaan delen, of dat de hele campagne zich online af zou gaan spelen… Gelukkig viel de nieuwste Omikron variant mee en gingen de maatregelen er opeens af. 2 keer per week gingen we de straat op, debatjes werden voorbereid en onze ‘met liefde voor Groningen’ kaartjes werden door de hele stad verspreid.
Oorlog in Oekraïne
En toen viel Rusland op 22 februari Oekraïne binnen. Oorlog in Europa in de 21ste eeuw. Verschrikkelijke beelden van vernietigde steden en mensen die op de vlucht moesten. Opeens hadden de gemeenteraadsverkiezingen ogenschijnlijk al hun belang verloren. Maar zoals een vriend schreef was er eigenlijk sprake van een vreemde paradox en zouden we juist onze democratie moeten koesteren: “Lastig om mensen te boeien voor gemeentepolitiek nu de wereld in brand staat [..]. Gek eigenlijk omdat wat er gebeurt juist een aansporing zou moeten zijn om wel te gaan stemmen.”


Plakker de plak
De laatste 3 weken mocht ik nog 3 debatten doen: bij bewoners in de Wijert, bij de studenten van Esperia en bij ondernemers op het Hoendiep. Op die momenten voelde het raadslidmaatschap al heel dichtbij. Ook begon het fanatieke wildplakken te beginnen. Ik adopteerde de openbare plakzuil op de hoek van de Griffeweg/Meeuwerderweg en ging mijn huis niet meer uit zonder behangplak, een kwast en wat posters. Misschien ga ik vandaag ook nog even een rondje doen, om wat rustiger af te kicken van de campagne.
De verkiezingsuitslag geduid
In het Groninger forum (waar de uitslagenavond was) leek het wel alsof er een politieke aardverschuiving had plaatsgevonden als je het gejuich bij de PvdD (+1 zetel) en Student & Stad (+2 zetels) hoorde. Maar van een afstandje was de uitslag eigenlijk heel stabiel. Geen enkele partij won (of verloor) meer dan 2 zetels, de grootste partij is nog steed GroenLinks, de PvdA nummer 2. Hoe anders was dit tussen 2014 & 2018. Groenlinks werd ruim de grootste met 11 zetels (+7!) en D66 werd van de grootste, de 3de partij (-4). Natuurlijk had ik gehoopt op een 7de zetel voor de PvdA, maar ik ben zeker ook blij met behoud van onze 6 zetels. Bovendien staan die zetels voor 12.416 mensen, dat is een halve Euroborg vol, waarbij het veld ook nog voor de helft vol met mensen staat.
Links-progressief Groningen
Groningen blijft een van de meest links-progressieve gemeenten van Nederland. De klassiek linkse partijen (SP, PvdD, GL, PvdA & CU) hebben gezamenlijk een meerderheid (25 van de 45 zetels) en met D66 (5 zetels) erbij zelf een zeer ruime 2/3de meerderheid. Stemde heel Nederland maar zoals in Groningen…

Geen FvD
Ook kregen de corona-ontkennende Poetin-vrienden van het FvD in Groningen geen voet aan de grond. Heel fijn om in een stad vol nuchtere Groningers te wonen die zich niet laten overtuigen door hun leugens. Het hardste gejuich van de avond viel dan ook te behoren toen bleek dat het Forum 0 zetels behaalde.
En nu? Vooruitblik naar de komende weken
De dag na de verkiezingen hadden we meteen om 12:00 een eerste fractievergadering (met wallen onder de ogen). Hier keken we met elkaar terug op de campagne en bespraken we wat de uitslag betekent. De huidige coalitie (GL, PvdA, D66 & CU) is haar meerderheid kwijt, dus er komt sowieso een nieuw college. Groenlinks mag daarbij als grootste partij het initiatief nemen en zoals RTV-journalist Marten Nauta beschrijft kan het daarbij veel kanten op (link).
Duidingsdebat:
Woensdag 23 maart zal onze lijsttrekker Carine Bloemhoff namens de PvdA het woord voeren bij het duidingsdebat (20:00 tot 21:30). In dit debat zullen alle lijsttrekkers vertellen hoe zij de verkiezingsuitslag interpreteren en hoe wat hen betreft de coalitievorming zal moeten verlopen.
Afscheid oude raad:
Op dinsdagmiddag 29 maart (van 16:30 tot 18:30 in de stadskerk) wordt er afscheid genomen van de oude raad. Van de PvdA komen Jan Pieter Loopstra, Krista Boogaard en Diederik van de Meide niet meer terug als raadslid. Hierbij wil ik ze alvast bedanken voor hun enorme inzet de afgelopen jaren!

Installatie nieuwe raad:
Op woensdagmiddag 30 maart is het dan eindelijk zo ver. De nieuwe raad wordt geïnstalleerd en ik mag als kersvers raadslid de eed of belofte afleggen. Ik beloof dan o.a. dat ik geen stemmen gekocht heb, dat ik de grondwet trouw zal blijven en naar eer en geweten mijn plichten als raadslid zal uitoefenen. Ik kan daarbij kiezen voor het Christelijke “Zo waarlijk helpe mij God Almachtig!” of het alternatief “Dat verklaar en beloof ik!”. Dit is een openbare bijeenkomst en jullie zijn allemaal uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. I.v.m. de verbouwing van het stadhuis zal dit plaatsvinden in de stadskerk (Friesestraatweg 221) van 16:30 tot 18:30.
Blijf op de hoogte:
Eerder gepubliceerde nieuwsbrieven: