Nieuwsbrief #5

#5: November 2022: Op pad met de Boa’s en de energiecoach

Een middag achterin de auto met twee jeugd-BOA’s, langs met een energiecoach in Gravenburg (een wijk in Noord-west Groningen) en een middag in Amersfoort vergaderen met wethouders financiën uit het hele land. De afgelopen weken waren inhoudelijk enorm afwisselend en dan kwam vorige week ook nog eens het nieuws dat onze fractievoorzitter Julian Bushoff lid van de Tweede Kamer gaat worden! In deze nieuwsbrief vertel ik er uitgebreid over.

Meelopen met de Boa’s en een energiecoach

Ze zeggen wel eens dat je als raadslid vooral van lezen moet houden, omdat je heel veel notities, rapporten, brieven & artikelen onder je neus krijgt. Dat klopt ook (en ik hou gelukkig van lezen), maar als je het goed organiseert dan kan je dit lezen aanvullen met echte ervaringen. En dat doe ik graag: niet alleen krijg ik er energie van, maar het is ook nog enorm leerzaam. Dus was ik afgelopen week op pad met Bram & Joyce, twee BOA’s die vol drive & enthousiasme overlast door jongeren beperken, vooral door het gesprek aan te gaan en hen met respect te behandelen. Maar die dag was het heel koud, waardoor er weinig op straat gebeurde, dus heb ik afgesproken nog een keer mee te lopen op een broeierige zomerdag. Ook ging ik mee met Ahmi, die als energiecoach werkt voor de gemeente Groningen. Mensen die zich zorgen maken over hun energierekening en advies willen kunnen via www.duurzaamgroningen.nl gratis een afspraak maken. Goed voor het milieu én voor de portemonnee en een mooi voorbeeld van de eerlijke energietransitie zoals ik die in Groningen graag zie.

Julian Bushoff naar de Tweede Kamer:

Flink getwijfeld had hij wel, vertelde Julian, nadat duidelijk werd dat Arib opstapte uit de Tweede Kamer en hij dus gevraagd zou worden om Kamerlid te worden. Bijna twee jaar geleden was Julian namelijk kandidaat voor de Tweede Kamer verkiezingen (op plek 13) maar aangezien de PvdA toen 9 zetels haalde kwam hij er niet in. Met het opstappen van Arib (en eerder al Gijs van Dijken & Lilianne Ploumen) werd Julian gebeld door de Kiesraad. En dan gaat het snel, op woensdag gebeld, donderdag groot interview in de krant, en dinsdag al in Den Haag. En eenmaal beëdigd door Kamervoorzitter Vera Bergkamp ziet het er al meteen natuurlijk uit en ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat hij het daar heel goed gaat doen! In de weekenden blijft hij in Groningen wonen, dus we blijven elkaar nog zien, maar in de Groningse politiek ga ik ‘mijn’ fractievoorzitter en maatje enorm missen.

Nieuwe fractievoorzitter, en vice-fractievoorzitter:

Julian zat nog niet in de trein of we hadden alweer een nieuwe fractievoorzitter gekozen, want als fractie moet je een fractievoorzitter hebben. De hele fractie was het unaniem met elkaar eens: Els van der Weele gaat vanaf nu de kar nu trekken. Het filmpje van OogTV (links van deze tekst) geeft een goed beeld van wie Els is. Ook besloten we gezamenlijk dat ik vice-fractievoorzitter ga worden. Als Els dus een keertje niet kan, dan zal ik haar vervangen. Ook neem ik andere taken op me; zo moet ik bijvoorbeeld het overzicht bewaren bij vergaderingen als er veel verschillende moties ingediend zijn en help ik met het voorbereiden van de vergaderingen.

Amendement bij de begroting:

Met een fractiegenoot besprak ik dat concrete resultaten van raadsleden zich vaak in twee categorieën laten verdelen. Of het zijn resultaten met een kleine impact, die vaak wel sympathiek zijn en het goed in de media doen en daardoor veel aandacht krijgen. Of het zijn resultaten met een grotere impact, die ingewikkelder zijn en het daardoor minder goed in de media doen en vervolgens niet veel aandacht krijgen. En vorige maand had ik er eentje in die 2de categorie. Dankzij een aanpassing op de begroting komt er in  2023 bijna een half miljoen euro extra beschikbaar om het bedrijfsleven te verduurzamen. Dit gaat zowel met de spreekwoordelijke wortel (gratis advies) alsook met de stok (strengere naleving op de wet milieubeheer). Het bedrijfsleven is verantwoordelijk voor 40% van de CO2 uitstoot in Groningen, dus daar is heel veel te winnen. Maarja, helaas geen aandacht in de media… Gelukkig is daar mijn eigen nieuwsbrief 😉

Eerder gepubliceerde nieuwsbrieven: